Jul i Sverige

Jul i Sverige

Sverige är ett land där traditioner och högtider har en fast ståndpunkt i invånarnas vardag. Påsk, midsommar, halloween, jul och nyår är några exempel på högtider som svenskarna tar på stort allvar. Dock inte nödvändigtvis av den ursprungliga anledningen till att högtiden uppkom eftersom det flesta högtider har sitt ursprung i en religös händelse och Sverige inte längre är ett speciellt religiöst land längre.

 

Jul i Sverige är den längsta av alla högtider om man räknar med de dagar som svenskar pyntar med julpynt och gör julrelaterade saker. Dessutom är jul den högtid som är mest populär då många räknar ner till den veckor innan. Firandet börjar en månad innan julafton ungefär, vid första advent. Första advent äger rum den fjärde söndagen innan julafton. Andra advent är söndagen efter, tredje advent är söndagen efter andra advent, och fjärde advent är söndagen innan julafton som är den 24 januari varje år. En tradition i Sverige är att ha en adventsljusstake som innefattar fyra stycken stearinljus, där man tänder ett ljus per advent. Under tiden advent äger rum är det många som bakar typiska julbakelser och julgodis, vilket exempelvis är pepparkakor, lussekatter, knäck och trillingnötter. Glögg är också en alkoholhaltig dryck som är typsik för julen. Dagen innan julafton har på senare år blivit en uppesittarkväll. Detta har ingenting med religion och gamla traditioner att göra, utan det är endast på grund av att TV4 har under några års tid arbetat med att skapa en tradition som genererar dem mycket pengar. En uppesittarkväll innebär ett lotteri. Svenskar köper lotter för uppesittarkvällen på närmsta livshandel eller kiosk, som man sedan använder kvällen innan julafton vid tv:n. Programledaren ropar upp nummer och om man får fem i rad på lotten man köpt så vinner man det som raden står för, vilket kan vara allt ifrån tusentals kronor till en bil. Detta påminner om casinospel med freespins och videoslots, eftersom allt handlar om tur och lottning. Någon vecka innan julafton brukar man även köpa hem en julgran man ägnar en kväll med hela familjen åt att klä granen med glitter och kulor.

 

Julafton

Självaste julafton ser ungefär likadan ut hos de flesta familjer. Jul är i sig en högtid som man samlas hela familjen eller släkten, till skillnad från andra högtider exempelvis nyår som ofta innefattar mer festande med kompisar än släktträffar. Många börjar julafton med att vara ute på förmiddagen, åka skridskor eller skidor, ta en promenad eller liknande. Det skiljer från år till år om det är snö på julafton, men en vit jul är vad många önskar. Sedan bjuds det oftast på jullunch, eller rättare sagt julbord, som traditionsenligt innefattar julskinka, köttbullar, prinskorvar, ägg, Jansons frestelse, rödbetsröra och julmust. Detta är ofta en gigantisk måltid som äts i omgångar, vilket innebär att den täcker för många både lunch och middag. Klockan tre sitter ungefär 80% av Sveriges befolkning bänkade framför tv:n, då det enligt traditionerna spelas upp ”Kalle Anka med vänner” på SVT1. Det spelas upp samma klipp år efter år under en timmes tid med bland annat Kalle Anka, Robin Hood, Piff och Puff och Micky Mouse. Därefter är det oftast tid för julklappsöppning vilket kan ta hela kvällen beroende på hur stort sällskap man är och hur mycket julklappar vardera person köpt. Vid kvällskvisten bjuds det oftast på julgröt, vilket också är en stark tradition i Sverige. Förr åt man endast risgrynsgröt på självaste julafton med de gränserna har tänjts ut en aning då risgrynsgröt är mångas måltid under julveckorna. I själva gröten på julafton burkar man lägga i en mandel, och den som får mandeln får önska sig något.

 

Trettondag jul

Den sista dagen i hela julhögtiden är trettondag jul, vilket är tretton dagar efter julafton som man hör på namnet. Det är den dagen man slänger ut julgranen.