En kristen högtid

Eftersom julen är en kristen högtid i grunden kan man ställa sig frågan om de firar jul även i Asien? Hinduism och buddhism är de stora religionerna men svaret är trots detta ja. Med tanke på att kristendomen är en väldigt liten religion i Asien firas julen ofta på ett något annorlunda sätt än hur den firas i de mer kristna delar av världen. Självklart bor det även kristna människor i de asiatiska länderna och det finns såklart områden där julen firas på ett traditionellt kristet sätt, detta trots att många av de asiatiska länderna har skapat sina egna jultraditioner. Här nedanför går vi igenom hur olika asiatiska länder firar jul och vad det finns för skillnader men också likheter med det kristna julfirandet.

Japan är ett litet land i Stilla Havet. Landet har över 126 miljoner invånare och de största religionerna är shinto och buddism. Knappa 1 % av befolkningen är kristna och julfirandet som vi känner det i västvärlden är inte så utbrett. I Japan ses ett västerländskt julfirande främst som ett kommersiellt pådrag som en del av invånarna har anammat. Efter andra världskriget fick amerikanska hollywoodfilmer genomslag i Japan och japanerna började då ta efter julfirandet. De firar jul med klappar och gran och äter den traditionella julkakan, dekorerad med bland annat jordgubbar, choklad och tomtegubbar. En tradition som japanerna håller hårt i är att åka till KFC (Kentucky Fried Chicken) för att köpa kyckling. De äter detta istället för den traditionella kalkonen som äts i USA.

Kina

I de stora städerna går det inte att undvika all juldekoration och julbelysning även om man skulle vilja. Julstämningen är ofta på topp i Kina även om befolkningen inte är kristna och just därför har inte julfirandet någon direkt koppling till Jesu födelse. Kineserna har utvecklat sina egna traditioner i julfirandet och den mest kända och unika traditionen innefattar äpplen. Äppeltraditionen går ut på att slå in äpplen i fina paket för att sedan ge dem till varandra. En likhet som kineserna har med det västerländska julfirandet är att de ser juletiden som en högtid då man samlar familj och vänner. Det är en tid då man samlas och äter en god och stor festmåltid tillsammans.

Vietnam

En mindre del av befolkningen i Vietnam är kristna och kristendomen har därmed en större påverkan på julfirandet här än i både Kina och Japan. En tradition som hålls starkt vid är midnattsgudstjänster. Midnattsgudstjänsterna hålls på julafton i kyrkorna, precis som i den kristna västvärlden och i kyrkorna hittas även traditionella krubbor med Jesus och Maria. Efter mässan åker de flesta hem tillsammans med familjen och dukar upp en festmåltid. Festmåltiden består av kyckling för de allra flesta men de som har det gott ställt brukar byta ut kycklingen mot den något dyrare kalkonen. Till efterrätt serveras vanligen Bûche de Noël, vilket är en chokladtårta som fransmännen tog med sig till landet under 1880-talet.

Filippinerna

Filippinerna är känt i hela världen för att vara det land som firar julen under längst period. Radion börjar spela julmusik redan så tidigt som i september och julskyltningen börjar tas fram i affärerna under samma månad. Hemmen pyntas även de i god tid innan julafton. Den största delen av befolkningen är kristna och det kan vara en av anledningarna till att julfirandet är så utbrett i landet. Från och med september och ända fram till jul finns det ett stort utbud av utställningar och julföreställningar för att höja julstämningen. Som i så många andra länder värdesätter den filippinska befolkningen juletiden som en period där man tar sig tid för att umgås med vänner och familj.

Övriga jultraditioner

I Asien finn det många övriga jultraditioner som kan vara intressanta att få ta del av. I Indonesien skapar man till exempel sin julgran med hjälp av hönsfjädrar och på tillhörande ön Bali är det tradition att ställa fram bambugrenar och kokosnötsblad framför sina bostäder. I Indonesien finns även en sed som går ut på att man under julafton delar med sig av sin mat till sina grannar. I Sri Lanka vet man att julen närmar sig när man hör fyrverkerierna ljuda vid soluppgången den 1:a december. Befolkningen på Sri Lanka äter ofta den mycket omtyckta och traditionsenliga julbakelsen, en bakelse som är gjord av cashewnötter och har ett täcke av marsipan över sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *