Jesu födelse

Kontinenten Afrika är stor och olika länder har sina speciella sätt att fira jul på. I en del länder hittar vi en hel del likheter med hur vi firar här i Sverige. Julen, som till stor del ursprungligen är en kristen högtid, har i Sverige med tiden tappat mer och mer fokus på just den kristna biten. Nu handlar det mer om hur mycket julklappar man har under granen och inte om att fira Jesu födelse. Det är en av punkterna där skillnaden är stor om man jämför med Afrika. Även om julen firas på olika sätt beroende på var i Afrika man befinner sig är det kristna en viktig del av julen. Detta märks exempelvis på att många går i kyrkan och sjunger julpsalmer tillsammans.

Den största skillnaden överlag är klimatet. I Sverige har vi vinter medan de i Afrika har det betydligt varmare under juletiden. Om vi ska se till likheter finns det som sagt en del av det också. I stora drag kan det sägas att samlas med släkten och äta god mat är något som alla gör vid jul. Att dela ut julklappar och julpynta är även det något som görs i de flesta afrikanska länder. Med över 50 länder är det svårt att säga att de firar på ett visst sätt då alla länder har sina egna sätt att fira på. Skillnaderna kan till och med vara stora inom länderna då det ofta firas på ett visst sätt på landsbygden och på ett annat vis i städerna.

Etiopien

I Etiopien, som är ett av världens äldsta kristna länder, firas jul den 7:e januari. Julfirandet i Etiopien kallas för Ganna. Julmässan, som pågår runt tre timmar, hålls i den lokala kyrkan. Det är vanligt att fasta dagen innan för att njuta extra av den goda maten som äts. En gryta som kallas för wat hittas på julbordet, det är en stark gryta som innehåller olika kryddor och grönsaker. Till grytan serveras det etiopiska brödet injera. En tradition är att männen och pojkarna spelar en hockeyliknande sport. Shamma är ett klädesplagg som de flesta etiopier bär på jul, det är ett vitt tyg gjort av bomull. Timkat är ett tredagars långt firande som sker tolv dagar efter jul för att hylla Jesus dop.

Sydafrika

Den 25:e december är dagen som de firar jul i Sydafrika, det är under samma period som sydafrikanerna har sitt sommarlov. Barnen är lediga och många företag och restauranger håller stängt under några veckor runt julen. Julen i Sydafrika är en stor familjehögtid och julgranen förekommer i många sydafrikanska hem; det är under den barnen hittar sina julklappar tidigt på morgonen den 25:e december. Till lunch äts en stor julmåltid med släkten. Maten varierar kraftigt och det finns ingen specifik mat som klassas som julmat. Att samlas i grupper och sjunga julsånger är en populär aktivitet i hela landet när det vankas jul. Fenomenet kallas Carols by candlelight och har sitt ursprung från Australien.

Kenya

I Kenya är julen extremt viktig för familjen. Det kan för många familjer vara den enda gången på året man träffas allihopa samtidigt. På gatorna ses färgglada ballonger och pappersdekorationer som pryder både hus och kyrkor. Som julgran används ett slags träd som heter cypressträd och det pyntas på liknande vis som vi pyntar granen här hemma i Sverige. Att gå på midnattsmässa och sjunga psalmer med familj och vänner och sedan önska varandra en god jul är en stark tradition i hela landet. På julbordet hittas olika maträtter beroende på vilken av de många olika stammarna man tillhör. Grillat kött med ris och ett tunnbröd som heter chapati serveras dock på de allra flestas julbord.

Julklapparna är oväsentliga

I många afrikanska länder är fattigdomen väldigt utbredd och på grund av det är sällan utdelning av julklappar och dyra festliga måltider något som värdesätts på julafton. Trots fattigdomen förekommer ändå julklappar i princip överallt, vanligast är dock att ge bort julklappar som man själv har tillverkat. Att dekorera hemmet är inte lika vanligt i Afrika som i Europa, dock kommer människorna ändå i kontakt med juldekoration då affärer och kyrkor satsar en hel det på det. Som sagt handlar julen i de flesta afrikanska länderna snarare om den religiösa delen, det vill säga att fira Jesus födelse. Att besöka kyrkan, sjunga julsånger, äta god mat och spendera kvalitetstid med släkten är något som återkommer i de flesta länderna på kontinenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *