Julens traditioner i västra och södra Europa

Det är lätt att tro att just de jultraditioner som vi själva är vana vid är de självklara men sanningen är att det ser olika ut på olika håll i världen. Vad som är självklart här är inte alls självklart på andra håll och man behöver inte åka långt för att hitta traditioner som ser ut på ett annat sätt. Här i Sverige är det vanligt att sätta ut gröt till tomten. Egentligen handlar det då snarare om gamla berättelser om hustomtar än om den modernare jultomten. Hustomtarna skulle man hålla på gott humör eftersom de tog hand om gården. En motsvarighet finns i Storbritannien där man ställer ut mjölk, köttfärspajer och en särskild typ av sötsaker.

Vissa traditioner verkar nästan vara universella, som att familj och släkt ska samlas och äta en fin middag eller lunch ihop, men om man börjar titta på detaljerna skiljer sig innehållet i måltiderna åt. Ett annat återkommande inslag är att barn (och för det mesta också vuxna) ska få godis och presenter men vem som kommer med det, hur traditionerna ser ut kring det och vilken dag detta sker skiljer sig åt på många sätt. Det alla har gemensamt är att julen är en av de största traditionerna och den firas och uppmärksammas på en rad olika sätt. I den här texten får du några exempel på hur det kan se ut i södra och västra Europa.

Julmaten

Traditioner kring hur julmaten ska vara skiljer sig åt. I Italien äter man helst en 13-rätterslunch tillsammans med familj och släkt. I Frankrike består den traditionella julmaten av en lång måltid där de viktigaste inslagen är ostron, en fylld fågel och lever från gås eller anka, vilket kallas foie gras. I Skottland finns ett särskilt flätat bröd som hör julen till och förutom det äts det rökt lax, kalkon, rostad potatis, brysselkål och en massa annat gott. Där finns även speciella traditioner för efterrätter till jul, där de vanligaste är att man ska äta en Christmas Pudding eller Clootie Pudding, vilken serveras med torkade bär. Det här är bara ett fåtal exempel. I och med alla olika traditioner skulle listan kunna göras hur lång som helst.

Vem kommer med presenter?

Jultomten är vanlig överallt nuförtiden men även äldre traditioner hålls vid liv. I spanska Katalonien finns traditionen med Tió de Nadal, vilket betyder julstocken. Det är en stock som det har målats ett ansikte på och som man ska slå på med pinnar medan man sjunger en speciell sång, allt för att julstocken ska ge en godsaker och presenter. I Italien kommer en äldre dam som liknar en häxa den sjätte januari. Hon heter Befana och är både skrämmande och snäll, eftersom hon har med sig godis och leksaker till alla barn som skött sig. I Tyskland kommer jultomten med presenter på julaftonskvällen men även en ängel som kallas för Das Christkind kan komma med en korg med presenter.

Traditioner man helst skulle vilja slippa

En tradition som många skulle vilja slippa är det nederländska firandet av Zwarte Piet, vilket görs genom att människor målar sig svarta och förvandlar sig till vad som anses vara rasistiska nidbilder av svarta människor. Mysig julstämning? Nej, knappast. Många har blivit upprörda över den här traditionen på senare tid och de flesta har gett upp att fira den eftersom de har insett att det är förolämpande för många människor. Det hela bygger på en lång tradition av rasistiskt förtryck och därför tycker de flesta i Nederländerna idag att den här typen av symboler inte hör hemma kring jul, då det ska handla om gemenskap. För att få till en härlig julstämning måste alla kunna känna sig välkomna.

Några traditioner som fixar julstämningen

I Tyskland finns det en lång tradition av att ordna julmarknader och nuförtiden ordnas det till exempel bussresor för att andra än tyskarna ska få ta del av några av de största marknaderna. Där finns allt som kan uppfattas som juligt, till exempel stjärnor, marsipan, tomtar och varm glögg. På många håll finns det även en tradition att gå till kyrkan på julaftonen, julnatten eller juldagen, även om man inte brukar gå dit andra delar av året. I Portugal säger traditionen att man ska till kyrkan på julnatten, under tiden lägger föräldrarna Jesusbarnet på sin plats i krubban och efter det är det fritt fram att dela ut julklappar. Vissa barn får några efter mässan, medan andra familjer sparar det till juldagens morgon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *