Jultraditioner i Östeuropa

I Sverige firar vi som bekant av tradition julen den 24 december men så ser det inte ut i resten av världen. De allra flesta firar den 25 december på juldagen men i Ryssland får både barn och vuxna vänta till den 7 januari. I Ryssland, där befolkningen vanligtvis är ortodoxa, innehåller julen mer religion än den svenska. Julen föregås av en 40 dagars lång fasteperiod och sedan festar man loss den 7 januari då Fader Frost hälsar på. Han har sällskap av barnbarnet Snöflickan och dessa markerar nyåret. De delar ut gåvor motsvarande våra julklappar och familjerna pyntar granen. Fader Frost besöker också skolor, förskolor och lekplatser och leker med barnen. I slutet brukar barnen få choklad.

Anledningen till att julen, jolka, firas i januari är att under den ateistiska sovjettiden förbjöds ryssarna att fira sin jul och därför blev nyåret istället det största högtidstillfället. Det har fortsatt som en tradition även om de nu tillåts visa sin religionstillhörighet. Vanligtvis firas med fler än enbart den närmsta familjen, både vänner och släkt är inbjudna. Det sägs nämligen att det nya året blir som du avslutat det gamla. Då gäller det att umgås med nära och kära samt ha riktigt roligt för att det nya året ska gå i glädjens tecken. Många firar även den 31 december, alltså på nyårsafton. Även då hälsar Fader Frost på och delar ut presenter, framförallt till barnen.

Maten

Den traditionella ryska julen startar 40 dagar innan den 7 januari och föregås av en fasta. När den bryts på kvällen den 6 januari ställs det till med fest. Då har familjen ofta besökt kyrkan och när de har kommit ut och tittar upp på kvällshimlens första stjärna är det tillåtet att äta igen. Middagen intas i hemmet och vanligt förekommande maträtter är rödbetssoppa, mycket fisk, bröd, bönor och potatis. Sammanlagt ska det finnas tolv rätter på bordet, en rätt för varje apostel. Huvudrätten är gröten kutja som kokas på vete, bär, russin, honung och vallmofrön. Kött, mjölk eller ägg får inte finnas på bordet eller ingå i någon rätt. Till maten dricks det gärna rödvin eller te.

Julmat

Maten är en stor del av julfirandet oavsett var i världen man befinner sig. I Lettland är det vanligt med fläsk. En rätt som ofta förekommer är fläsk som har kokats med gråa ärtor. Precis som i Sverige tycker man om att äta pepparkakor på julen och till det dricker man gärna en kopp god glühwein. Det påminner lite om glögg och är ett kryddat, varmt starkvin. En del passar på att äta pepparkakor i samband med julklappsutdelningen som kan ske antingen den 24 december på kvällen eller på juldagens morgon. Det är inte bara för barnen att öppna presenterna. De måste nämligen ställa sig bredvid julgranen och läsa upp en inlärd dikt innan.

Jul i Lettland

Julen i Lettland kan firas vid två datum, både den 24 december och den 7 januari – som i Ryssland. Vilket datum man firar beror på om man är katolik eller protestant, vilka båda firar den 24 december, eller om man är ortodox, vilka firar den 7 januari. Veckorna innan jul besöker många någon av de många julmarknader som finns i Riga. Det sägs att juldekorationernas historia började just här i den gamla delen av Riga. En grupp män i början av 1500-talet började då dekorera en gran med blommor framför rådhuset. Fortfarande reser man och klär en gran på samma sätt idag som för 500 år sedan. Traditionen med julgran har sedan spridits över världen.

Ryska varianter på sill

Varför inte prova en ny variant på sillen i år? I Ryssland tycker man mycket om fisk till jul och många gör en sill med rödbetor. Det är en enkel rätt som går snabbt att laga. Ta urvattnade sillfiléer och skär dem i centimeterstora bitar. Du kan behöva sockra fisken lite grand. Lägg fisk och socker i en burk och ställ i kylskåpet under natten. På morgonen skär du bitar av inlagda rödbetor och blandar med lika mycket smörgåsgurka, samt ganska mycket finhackad rödlök och binder ihop allt med gräddfil. Hur krämigt det ska vara är en smaksak. Blanda antingen ner sillen i röran eller servera rödbetsblandningen på sillen. Även rödbetsblandningen ska stå en natt i kylskåp innan den serveras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *