Jesu födelse är grunden till julfirandet

Jesus födelse är grunden till att vi firar jul och i Sydamerika har den kristna och kyrkliga biten stor betydelse under denna period. Många länder runt om i världen, däribland även Sverige, har ändrat det sätt på vilket man firar julen. De gamla traditionerna som att gå till kyrkan och sjunga julpsalmer är inte lika vanligt längre. I många länder idag ligger istället mycket fokus på att dela ut presenter. Att träffas och umgås med släkten för att äta god mat och fira jul tillsammans är något som är gemensamt för alla länder i Sydamerika. Självklart har länderna också sina egna speciella traditioner under jul. Läs vidare så tittar vi närmare på hur några av Sydamerikas länder firar sin jul!

Brasilien har mycket influenser från Portugal när det närmar sig juletid. Det är kanske inte så konstigt då Portugal styrde landet under många år. Julkrubbor och julgranar pryder de flesta brasilianska hemmen men julborden skiljer sig åt väldigt mycket beroende på var man befinner sig i det gigantiskt stora landet. I stora drag kan man säga att kalkon, fläsk, sallad och både färska och torkade frukter är vanligt på brasilianarnas julbord. Missa do Galo som är midnattsmässan i Brasilien slutar sent på natten och efterföljs av stora fyrverkerier i städerna. Att jultomten (Papai Noel) kommer för att dela ut julklapparna är inte någon större tradition i landet. Vissa familjer använder sig av det konceptet och vissa inte.

Peru

I Peru är tiden runt jul en mycket helig tid. En stark tradition i landet är att ha en julkrubba i hemmet och ett barn får på julafton lägga en staty av Jesus i krubban. Jultomten förekommer men han anses inte som något viktigt under jul. Julklappar delas ut i de familjer som har råd med det. Fattigdomen i landet är relativt stor och i många familjer prioriteras inte julklappar. I vissa delar av landet väntar man med presentöppningen till den 6 januari, då man firar ankomsten av de tre vise männen. Den stora julmiddagen äts inte förrän sent på kvällen, vanligtvis runt tolvslaget. Kalkon stekt i ugnen med äppelpuré är traditionell julmat i Peru.

Colombia

Om du är i Colombia under jul finns det ingen risk att du inte märker av det, julpynt och julbelysning är något som de satsar stort på i hela landet. Befinner du dig i staden Medellín kan du få uppleva mycket spektakulära belysningar. Som i många andra länder i Sydamerika har den kristna delen stor betydelse under julen i Colombia. Från och med den 16 december ända fram till julafton träffas man med släkt och vänner för att be tillsammans, sjunga sånger och äta god mat. Fenomenet kallas för novenas. När det vankas julmat håller man inte igen i Colombia, utan mängder med mat dukas upp och risken att gå hungrig därifrån finns inte.

Argentina

Julstämningen är rätt så blygsam i Argentina i jämförelse med andra länder i Sydamerika. Det dröjer fram till dagarna innan julafton som julglädjen börjar spridas ordentligt i landet. Att gå till kyrkan och pryda hemmet med en vacker julkrubba gör de flesta argentinare. Det blir ofta grillbuffé med stora mängder kött på julbordet. Att grilla går alldeles utmärkt eftersom sommarhettan anländer lagom till jul. Man träffas oftast lite senare på kvällen, dagen är som en helt vanlig dag och affärer håller öppet. Efter julmiddagen den 24 december, som spenderas med familjen, delas julklapparna ut lagom till tolvslaget. När natten anlänt efter presentutdelningen går många ut och festar på nattklubbar. Fyrverkerier och att skicka upp pappersdekorationer med ljus mot skyn är en jultradition i landet.

Kristendomen är grunden till julfirandet

Sydamerika är en stor världsdel med många länder och såklart kan man inte dra alla över en kant när det gäller hur sydamerikaner firar jul. Det går till viss del ändå att generalisera och påstå att den kristna delen, fokuset på Jesu födelse och vetskap om varför vi egentligen firar jul är stark. I västvärlden firar vi jul med fokus på paketen och julgranen och betydligt mindre fokus kring den kristna aspekten av varför vi firar högtiden. I Sydamerika visar invånarna öppet och tydligt att de är kristna och de kommer fram ännu mer när det närmar sig jul. Att ta sig till kyrkorna under julhelgen hör till och det är något de allra flesta håller stadigt i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *