Jultraditioner i Nordamerika

Jultraditionerna i Nordamerika är många och de varierar mycket. Nationerna Kanada och USA har dessutom många egna traditioner. Vissa av dessa, som till exempel jultomten, eller Santa Claus som han heter på engelska, har importerats från Europa och gjorts om. Det var under 1863 som jultomten i Nordamerika fick sina röda kläder, vitt skägg och en släde som drogs av renar. Detta var ett steg i riktningen mot att kommersialisera julen över hela världen. Det har debatterats under åren var jultomten egentligen bor och enligt amerikanarna och kanadensarna bor han på deras territorium. Svenskarna däremot tycker att han bor på Nordpolen och finländarna anser att jultomten bor i Finland. Det finns många olika åsikter.

Mellan den 26:e december och 6:e januari ägnar sig befolkningen i de kanadensiska provinserna Newfoundland och Nova Scotia åt en speciell tradition. Denna kallas för “Mummering” och går ut på att folk går runt från hus till hus utklädda i speciella kostymer. När de har knackat på dörren och någon har öppnat frågar det utklädda folket med förställda röster om det finns några “Mummers” i huset, vilket är ett sätt att fråga om “Mummers” är tillåtna i huset. Efter detta dansar de och sjunger och blir bjudna på kakor och något att dricka. Ibland kan det hända att husägaren inte känner igen de som plingar på dörren och då måste han eller hon ansluta sig till gruppen.

Tragedin i Halifax

Den 6:e januari år 1917 hände en tragisk olycka i Halifax hamnen i Nova Scotia. Två fartyg, ett fransk och ett norskt, kolliderade med varandra. Det franska fartyget var fyllt med sprängmedel för militären och detta resulterade i att 2 000 personer dog och 9 000 skadades. Staden Boston hjälpte då Halifax mycket för att få kontroll över situationen. Som tack för detta skickar sedan dess Nova Scotia varje jul den största gran de kan hitta till folket i Boston. Det är en form av symbolisk handling som har kommit att bli en av deras största traditioner. Detta är ett fint exempel på hur en tragisk händelse kan föra människor och städer närmare varandra.

Sötsaker

I staden Labrador i Newfoundland har de en julgransljus-tävling varje år. Folket dekorerar sina hus med ljusslingor av olika slag och de gör is- och snöskulpturer i sina trädgårdar. I Labrador ger de barnen rovor som de har grävt ett hål i för att sätta dit ett ljus. I Kanada har de bakningsfester där alla familjer bakar ett antal bakverk som de sedan tar med till festen tillsammans med receptet. Väl på festen byter de recept med varandra. Kanadensarna äter gärna en speciell form av sötsaker på julen och dessa kallas för Barley Candy och Chicken Bones. Barley Candy säljs på pinne och är formad som en tomte och Chicken Bones är ett rosa godis som smakar kanel.

Alaska och Quebec

Julhelgen i Quebec i Kanada avslutas den 6:e januari. Detta kallas för “La Fete du Roi”, eller “Kungens fest”. Då tillagar invånarna en speciell kaka där de gömmer en böna i kakan. Den person som får bönan i sin bit utses till kvällens kung eller drottning. I Alaska går barnen från dörr till dörr med lyktor och en stjärna som är fäst på en pinne. Människorna som bor i husen bjuder in barnen på kvällsmat. I Washington i USA finns det en gammal tradition där presidenten tänder den enorma granen under en ceremoni. Även i New York finns det sedan ett antal år tillbaka en tradition där en känd person får tända den stora granen.

Sammanfattning

Det är ganska tydligt att de traditioner som finns kring jul ser väldigt annorlunda ut beroende på var du befinner dig. Dessa traditioner kan vara extremt lokala men de kan även vara en blandning av en lokal tradition och en allmängiltig tradition som kan hittas över hela världen. Det finns vissa symboler som förekommer i nästan alla jultraditioner och det är exempelvis granen, jultomten, goda bakverk, sötsaker och sång och dans. Detta är en högtid som många tycker om och som ofta sprider mycket ljus och glädje. I Nordamerika har de sina traditioner som har inslag av just deras historia. Det är också viktigt att bevara en bit av historien och att minnas tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *