Julen världen över

Älskar du allt som har med julen att göra? Då är du hamnat rätt – välkommen till den här sajten som kommer ta upp allt som har med julen att göra. Du kommer kunna läsa om julens ganska komplexa ursprung och dess spridning världen över. Julhögtiden är en tradition som har funnits med i urminnes tider. Den har dock inte alltid haft samma mening och innebörd som den har idag. Denna högtid är en salig blandning av olika traditioner, mytologier, religioner och moderna inslag. Vi firar inte jul idag som vi gjorde för exempelvis bara 100 år sedan. Det är mycket som har förändrats och frågan är om det är till det bättre eller till det sämre?

Det som många älskar med julen är den höga mysfaktorn. Julen måste vara mysig och fyllas med vissa inslag för att verkligen kännas som en riktig jul. I Sverige vill vi helst ha snö på backen och adventsljusstakar i våra fönster. Vi vill också ha julmarknader, lussebullar och pepparkakor. Om det regnar på julafton känns det inte som en riktig jul anser de flesta – medan man på andra sidan världen aldrig har haft snö på julafton utan kanske 30 grader varmt och sol. Det kan vara lite olika hur vi definierar julen men oftast handlar det om snö, julklappar, mat, dryck och om jultomten som på senare tid har kommit att bli huvudkaraktären för denna högtid.

Den svenska julen

I Sverige är vi ganska besatta av julen och allt som har med denna högtid att göra. Vi firar den 24:e december på dagen som kallas för julafton. Detta är den absolut viktigaste dagen inom den svenska julen. Vi samlas, äter mat, tittar på Kalles jul på TV och öppnar julklapparna tillsammans. Det finns ett visst mönster som de flesta svenska familjer följer under denna dag. Det kan se lite olika ut men de moment som nämns ovan finns i stort sett alltid med på ett eller annat sätt. Det kan även förekomma dans kring julgranen i vissa familjer men den traditionen var starkare förr i tiden. I andra delar av världen kan julen se annorlunda ut mot vad vi i Sverige är vana vid.

Den spanska julen

Julen i Spanien ser inte riktigt ut som den svenska. För det första är detta ett katolskt kristet land och därför ser traditionerna lite annorlunda ut. Exempelvis är det inte julafton som är den viktigaste dagen utan det är faktiskt trettondagen, 13:e januari. Det är på denna dag som alla barnen får sina julklappar och det är dessutom parad i många städer där det åker runt ett sällskap på stora vagnar och kastar ut godis till barnen. De personer som gör detta är utklädda till de tre vise männen och godiset de delar ut är en slags symbol för de gåvor de hade med sig till Jesusbarnet. Med andra orden är den spanska julen helt olik den som vi firar uppe i Norden.

Den amerikanska julen

Det absolut mest påkostade julfirandet hittas i USA, vilket inte är så konstigt eftersom de är kända för att slå på stort när det kommer till högtider. I USA firas julen på juldagen den 25:e december. Dagen börjar oftast med att barnen får öppna sina julklappar på juldagsmorgonen. Då är julen oftast redan över för de flesta svenskar. I USA handlar det även mycket om att tävla med sina grannar om vem som har det mest utsmyckade huset. Det kan i många fall gå till överdrift och det går att hitta hus som är totalt täckta i olikfärgade ljusslingor, lysande snögubbar, renar på taket och allt möjligt du kan tänka dig. Här har konsumtionen blivit en stort del av julen.

Den kristna julen

Enligt den mest kända traditionen handlar julen om den kristna berättelsen om Jesu födelse i ett stall i Betlehem under julaftonsnatten. En ganska dramatisk historia som idag inte längre har så stort fäste i själva firandet. Det finns många som inte ens anser att denna berättelse stämmer. Julen är troligen en av de högtider som firas av flest människor världen över under under ungefär samma tid på året, och av blandade religioner. Julen tolkas dock olika beroende på vilken del av världen du befinner dig i. Den kristna tolkningen av julen är den som flest människor är medvetna om. Det är dock tydligt att denna högtid idag har fått många inslag som inte alls hör ihop med denna berättelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *