Julens historia och utveckling

När hösten börjar närma sig och kylan sakta sveper in över många delar av världen betyder detta att den stor julhögtiden är på intågande. Julen är en idag en blandning av en religiös högtid och en hednisk högtid. Ju längre tid som har passerat, desto fler delar av världen har gått ifrån den religiösa delen av högtiden och istället börjat fokusera på andra aspekter. Julen är den högtid världen över som firas av flest människor och det är även den största familjehögtiden. Många kopplar samman högtiden med kristendomen men det finns många andra kulturer och icke kristna som också firar jul. Julen har kommit att få flera olika betydelser för människor från hela världen.

Allt eftersom åren har passerat och samhället har förändrats har även julhögtiden förändrats. Idag är det mycket fokus på att konsumera och att handla julklappar och andra produkter. Det slås varje år nya rekord världen över ute i julhandeln. Det har kommit att bli en enorm köphets kring den här högtiden. Många hushåll skuldsätter sig för att kunna hänga med i utvecklingen. Speciellt i ett så sekulariserat land som Sverige finns det större utrymme för att glömma det ursprungliga syftet med högtiden. En annan tradition som är stark under julen är att vara extra givmild och hjälpa människor som har det svårare än du själv. Människors engagemang i välgörenhet ökar mycket under den här tiden på året.

Julens ursprung

Det debatteras ständigt kring hur julen egentligen uppstod och var högtiden har sina första rötter. Och det finns faktiskt många olika svar på detta. Det som är den vanligaste beskrivningen av julen är att det är en kristen högtid som uppkommit för att fira Jesu födelse. Enligt Bibeln föddes Jesus på natten mellan den 24:e och 25:e december. Det finns faktiskt en tid då julhögtiden var förbjuden i vissa delar av världen, till exempel i England och Amerika. Detta var under 1600-talet då länderna var starkt kritiska till den religion som höll på att spridas över världen – kristendomen. I den hedniska kulturen firades något helt annat under den här tiden på året, nämligen vintersolståndet.

Blandning av kultur, mytologi och religion

Eftersom det finns så många olika förklaringar till hur och varför julen som högtid har uppstått blandas det idag mycket mellan religion, mytologi och modern kultur. Förr i tiden var det mycket viktigt att gå till kyrkan under julen men den traditionen har mättats av allt eftersom tiden har gått. Svenskarna exempelvis är inga flitiga besökare av kyrkan, varken under julen eller övriga dagar och högtider. Julen består idag av en blandning av hedniska traditioner och kristna sådana. Jultomten till exempel, han existerar egentligen inte inom den kristna traditionen. Visst delades det ut julklappar också förr i tiden men detta var något som härstammade från, och som skulle symbolisera, de tre vise männens gåvor till Jesusbarnet.

Jultomten

Jultomten har idag ersatt Jesusbarnet som julens starkaste symbol och huvudperson men jultomten har som sagt inget att göra med den kristna religionen. Hans ursprung är även det mycket luddigt. Det som är klart är att jultomten är mytologisk figur som många anser har sina rötter i den nordiska mytologin på olika sätt. Troligen har detta att göra med vintersolståndet som firades under denna period och som handlade mycket om guden Oden, som då kallades för “Julfader”. I modern tid har jultomten helt bytt skepnad och förändrats genom åren. Den klassiska moderna bilden av tomten är en tjock och gammal man med vitt skägg, röda kläder och en luva på huvudet. Han åker på en släde på himlavalvet som drivs av hans renar.

Julen idag

För många människor världen över är julen en mysig tradition då vi får tända ljus och äta extra gott. I dagens samhälle handlar dock julen även enormt mycket om konsumtion. Konsumtionen har i många fall ersatt det som många anser att julen ska handla om; att vara extra hjälpsam och ge människor ett ljus i mörkret. I dagsläget handlar mycket om hur många julklappar du får eller ger och vem som åker på den bästa semestern. Istället för att bara koppla av och njuta av god mat och umgås med nära och kära har julen helt plötsligt börjat bli en ganska stressig högtid för många. Det är viktigt att komma ihåg att det viktiga med julen är att vara tillsammans och ha en trevlig stund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *