De vanligaste jultraditionerna världen över

Julen har många olika måsten, traditioner och ritualer. Dessa traditioner kan skilja sig lite åt beroende på var i världen du befinner dig. Det finns även många traditioner som är ganska lika varandra och som finns på många olika platser världen över. Julen firas av väldigt många människor och trots att den i många fall räknas som en kristen tradition är det väldigt många icke kristna som också firar den här högtiden. Julen kretsar mycket kring mat, godis, presenter, julpynt, välgörenhet, sång och nära och kära. Dessa är idag viktiga delar av julen som man ägnar sig mycket åt när denna högtid står för dörren. Det brukar också sägas att julen främst är barnens högtid.

Det pratas ofta om att “komma i julstämning”, vilket då syftar på att det finns en viss atmosfär som gör att det känns väldigt “juligt”. Frågan är vad det är som gör att man hamnar i den här atmosfären? Det handlar ofta om många olika moment och aspekter som tillsammans bildar den perfekta bilden av julen och den så kallade julstämningen. När alla dessa bitar faller på plats infinner sig den rätta känslan av harmoni och därmed kan en perfekt jul ta sin början. Hur den perfekt julen uppfattas kan dock skilja sig åt på många sätt för olika personer. Det hör ofta ihop med barndomen och vilken typ av jul man upplevde som barn.

Maten

En av de allra mest väsentliga delarna av julen är så klart maten. Det är många av oss som går upp några kilon under den här perioden, just för att det äts så mycket av allt möjligt. I Sverige har vi det klassiska julbordet som enligt traditionen ska innehålla exempelvis köttbullar, Janssons frestelse, julskinka, sill och prinskorv. Även julgröten har fortfarande en stor plats i många svenska hem. Julgröten är en gröt tillagad på grötris och grädde. I USA exempelvis är ugnsstekt kalkon en klassisk maträtt som äts både under julen och under thanksgiving. Klassiska julkryddor världen över är saffran, ingefära, kanel och kryddnejlika. Dessa förekommer i olika kombinationer och olika maträtter samt bakverk som tillagas och äts under julen.

Dryck

Det är inte bara maten som är viktig under julen utan även drycken. Det konsumeras en hel del alkohol och andra typer av drycker under julen. I Sverige finns det flera drycker som hör julen till. Bland annat har vi glöggen som finns både alkoholfri och med alkohol. Den är baserad på rödvin, kryddor och socker. Sedan har vi den klassiska julmusten som härstammar från enbärsdricka som dracks förr i tiden. Nu är det en söt kolsyrad dryck med smak av enbär. Även snapsen har sin självklara plats på många julbord i de svenska hemmen, likaså julölen. Det är troligen främst i Sverige som det finns så många specifika drycker som hör ihop med just denna högtid.

Julgranen

Julgranen har funnits med ganska länge inom julfirandet. Traditionen kommer från Tyskland där man under 1400-talet började med att ta in granar och dekorera dem kring jul. Denna tradition spred sig sedan men det tog ett par 100 år innan det skulle komma att bli vanligt i övriga Europa. Amerikanerna är kända för sina enorma julgranar som är totalt täckta av prydnader och glitter. De svenska julgranarna är kända för att vara lite glesare och vi är heller inte så galna när det gäller dekorationer. Det är vanligt att samma dekorationer hänger med år efter år och det finns en tradition kring just detta. Enligt den svenska traditionen tas granen oftast in kvällen innan julafton.

Julklapparna

En av de traditioner som troligen finns världen över är de presenter som man ger varandra under julhögtiden. De så kallade julklapparna. Enligt den kristna traditionen är detta en symbolisk handling för att visa på de gåvor som de tre vise männen gav till Jesusbarnet när han hade fötts. Idag är det troligtvis inte många människor som har detta i åtanke när det handlar om julklappar, utan det har blivit till en tradition som har levt kvar och som ska följas. Det diskuteras mycket i dagens samhälle kring om detta har gått för långt. Konsumtionen under julen ökar för varje år och allt mer fokus läggs på att köpa saker, vilka i många fall inte är nödvändiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *